Under lördagens Afrikadag var speciellt Tanzania och Burundi i fokus. Missionären Maria Holmberg berättade om miljöarbete i Tanzania, Kerstin Sivonen berättade om hjälpen till de behövande i Burundi. Några församlingars representanter talade under eftermiddagsseminariet om sin syn på mission och församlingens engagemang för mission.
Afrika var missionstemat under lördagen 15.6 på pingst sommarkonferens i Vasa. Vid Träffpunkt mission vid FSPM:s monter fick konferensbesökarna lyssna till Kerstin Sivonen som berättade om biståndsprojektet i Burundi. Hon berättade om hur projektet hjälper återvändande burundiska flyktingar att integreras i samhället. De får hjälp med husbygge, jordbruk och hälsovård. Man försöker skapa ett drägligt liv för de fattiga som återvänder. Kerstin berättar om en man som föll på knä och tackade Gud och projektet för de myggnät som han hade fått för att kunna skydda sina barn från malaria. FSPM understöder också kyrkbyggen i Burundi, just nu finns 102 kyrkor som behöver tak. Ett kyrktak kostar i genomsnitt 4 000 euro. Lyssnarna vid träffpunkten fick en uppmaning att lägga de stora behoven på minnet och fundera tillsammans med en vän vad man kan göra för att hjälpa till.
Kerstin deltog också i seminariet Mission, som hölls på eftermiddagen. Där berättade hon mer om situationen i Burundi. Bland annat fick seminariedeltagarna veta att Burundi ligger högst upp på FN:s hungerlista och att 70 % av landets befolkning lever under svältgränsen. Kerstin frågade sig vad som händer med alla barnen och deras utveckling fysiskt och psykiskt om de går svältande under lång tid.
Kerstin skickade ut en förfrågan till deltagarna om vad männen i församlingarna här i Finland kan göra för att understödja missionen. Ofta hittar kvinnorna något som de tycker är intressant och givande att stödja. Exempelvis berättade Marie Hjortell om att en kvinnlig sygrupp i Elimförsamlingen i Kvevlax bestämt sig för att understödja den sömnadskurs som ordnas för ensamstående unga kvinnor i Burundi.
Missionären Maria Holmberg var på plats och berättade under seminariet om det miljöarbete som hon driver i Tanzania. Hon arbetar med ett stort landområde för att visa hur man kan ta hand om naturskogarna som på många ställen förstörts på grund av okunskap, vilket i sin tur leder till klimatförändringar. Maria och hennes medhjälpare Obadia Mofath håller också miljöseminarier där deltagarna får lära sig om trädplantering och nyttan med den. Nytt för i år är att de har börjat hålla seminarier också i muslimska områden, så kallade ”Bymöten angående miljö”. Det har varit ett överraskande positivt gensvar och muslimerna är mycket tacksamma över att de får praktisk undervisning, inte bara teoretisk. ”Ni visar oss verkligen hur vi ska göra”, säger de.
Under seminariet fick också flera församlingsrepresentanter möjlighet att säga några ord om hur deras församlingar ser på missionen och biståndet. Johan Forsbäck från Fila Helsingfors poängterade att missionen bör ägas av hela församlingen och inte av små grupper i den eftersom kontinuiteten i understödjandet då blir bättre. Han menade också att det är bättre att understödja några få projekt som man vet att man kan sköta på ett bra sätt, istället för många spridda projekt.
Oskar Sjöberg från pingstkyrkan i Ekenäs berättade om sin dröm att kunna skicka ut missionärer från den yngre generationen. Han skulle vilja att den yngre generationen får reda på mer om missionen, att det inte är något förhistoriskt som man höll på med förr utan att det är något som sker än idag.
– Innan man varit ute är det ett äventyr, men när man varit där vet man att det är mer än ett äventyr, sa Oskar om missionsfältet.
FSPM:s verksamhetsledare Gabriel Grönroos avslutade seminariet med att konstatera att missionen ska styras av församlingarna och att FSPM:s roll är att vara församlingarnas arbetshandskar som hjälper dem att genomföra och administrera arbetet.
Text och bild: Laila Saleh