I Nyanza-Lac kommun i södra Burundi finns det gott om unga människor. Där bor närmare 400 000 invånare. Mer än hälften av dem är födda i flyktingläger utomlands. De har flyttat till sitt riktiga hemland, till en helt ny livssituation. Det gäller att få tak över huvudet, lära sig det officiella språket franska, finna utkomstmöjligheter och bli en aktiv del i det lokala samhället.
François Ntiranyibagira, Freddy Nkunzimana och Elia Nsengiyumwa från Burundi besökte Finland under några veckor hösten 2016. De kom för att få mera kunskap i rehabilitering av missbrukare, för att kunna utveckla en verksamhet som startat 2015. Samaria tog emot dem, ordnade med föreläsningar och studiebesök i Borgå, Tavastehus och Helsingfors.
François är pingstkyrkans generalsekreterare för humanitärt och socialt arbete (CEPBU). Freddy är CEPBU:s projektansvarige i samarbetet med FSPM och de lokala myndigheterna i Burundi. Elia är psykolog och ansvarar för arbetet bland unga missbrukare.
Resultat sporrar att fortsätta hjälpen
De är ivriga för de ser att arbetet lönar sig, att de unga småningom kan lämna missbruket och få lära sig arbeta som murare, snickare eller sömmerskor/skräddare. De får yrkesutbildning, personlig vägledning och undervisning i viktiga ämnen såsom nykterhet, jordbruk, att förebygga HIV/AIDS och malaria, samt att samarbeta i grupp och att spara.
Hittills (2015-16) har vi kunnat hjälpa bara en liten del av alla behövande.
Under de två första åren har 70 ungdomar med missbruk fått stöd och utbildning (20 murare, 14 snickare, 36 sömmerskor/skräddare), 40 kyrkoledare och kommunala ledare har fått utbildning om att förebygga missbruk av alkohol och droger, och ett rehabiliteringscenter är uppbyggt.
Många har fått tak över huvudet, hälsovård och myggnät
Kommundirektören i Nyanza-Lac vädjar om fortsatt hjälp för att bygga upp ett fredligt och välmående samhälle. Man är så tacksam för allt som har gjorts för inflyttade långtidsflyktingar sedan 2009.
- 3 507 personer har fått tak över huvudet och förbättrade levnadsförhållanden.
- 240 unga har fått sömnadsutbildning, handledning och symaskiner.
- 24 036 personer har fått bättre hälsovård och en renoverad hälsostation.
- 4 skolbyggnader har renoverats (för ca 4300 barn).
- 28 sjukskötare har fått kompletterande utbildning i förlossningsvård.
- 12 000 personer har fått myggnät.
Men ännu är behoven mycket stora i efterkrigstidens fattiga och hungersdrabbade Burundi. I Nyanza-Lac skulle man behöva fortsätta projekten och även dela ut utsäde, höns och jordbruksredskap. De som fått en yrkesutbildning behöver få teknisk uppföljning och bättre startutrustning med arbetsredskap (sax, måttband, virke m.m.).
Freddy Nkunzimana säger :”Människor som är älskade, värdesatta och tränade/utbildade kan, även om de har väldigt lite inflytande, ge sitt bidrag till ett lands tillväxt och hållbara utveckling”.
Kerstin Sivonen