De finlandssvenska församlingarna i samarbete med FSPM samlade in en anmärkningsvärd summa pengar som bidrog till att den lokala befolkningen tillsammans med vårt folk relativt fort kunde dra igång ett hjälparbete mitt i katastrofområdet.
Då tyfonen slog till i november 2013 drog den med sig det mesta vid Merida på ön Leyte, hus, träd, vattenförsörjning och elektricitet blåste bort. FSPM:s folk på plats, Kenneth och Laila Petterson samt den lokala befolkningen, hittade sig efter tyfonen i en situation i vilken man i princip fick börja bygga allt från början igen. Tyfonen förstörde största delen av alla byggnader i kommunen Merida, kokosnötträd och odlingar blev förstörda. Nästan allt blev förstört på modellfarmen, alla hus, byggnader, fruktträden och odlingarna. Förskole byggnaden klarade sig till all lycka med mindre skador. Tack vare de insamlingar som gjordes i Finland direkt efter katastrofen, kunde hjälpinsatserna sättas igång nästan genast. Redan en vecka efter att tyfonen slog till kunde påbörjades mathjälpsändningarna till Binabaye, och för människorna på ön Merida blev mathjälpen mycket viktig. För att försöka normalisera barnens vardag prioriterades barnens skolor och det byggde tak på flera skolor i Merida kommun genast efter tyfonen och redan i januari kunde barnen inleda sin skolgång.
”Ett år efter den förödande tyfonen gick fram på Merida, Leyte och som resulterade i en massiv hjälpinsats i området, också av FSPM, återvänder vi för att göra en monitorering över MRDP projekten i området. För den som sett förödelsen för ett år sedan var det nog svårt att tro sina ögon när vi fick se hur mycket man har hunnit med. MRDP projekten är i mycket goda händer och detta kommer vi att redogöra för i denna rapport.” Stefan Sigfrids, Niklas Andersson
Stefan Sigfrids och Niklas Andersson gjorde i november 2014 en monitorerings-resa till Merida. Under resans gång kunde de observera att samhället hade till stora delar blivit uppbyggt och att det hos människorna fanns en känsla av framtidstro. Det har varit mycket byggnadsarbeten inom ramen för projektet under året. Man har återuppbyggt så gott som hela förskolan och modellfarmen, och bland annat farmens kontor har byggts upp med ett stormsäkert tak. Man har också byggt över 20 flyttbara små hus till de mest behövande, och fastän husen är anspråkslösa fyller de sin funktion. Till farmen har även leasats en tomt med borrbrunn så man kan förse farmen med eget vatten och det gör att man inte är beroende av den kommunala vattenledningen. Farmen har också en generator som vid behov kan förse farmen med el för belysning och farmen har fått ett nytt grishus, gethus samt hönsgård. Man har omplanterat papaya, grönsaker och foderplantor och plantskolan är åter igång. Man har dessutom övergått till organisk gödselproduktion istället för maskkomposten och satsar nu också på ett koncept med odling i påsar jämfört de tidigare odlingslådorna. Farmens personal är ute och håller odlingskurser i byarna omkring för att sprida kunskapen. Fast mycket har gjorts finns det ännu stora utmaningar och bland annat de som levt på kokosnötsnäringen har drabbats hårt då en kokospalm bär frukt först efter 6-8 år efter att palmen planterats. Men allmänna intrycket är att näringslivet och samhällsfunktionerna i stort har återhämtat sig. Direkt efter tyfonen var behovet av mathjälp störst, men även nu fortsätter mathjälpen till undernärda barn. Matprogrammet i Merida finns på tre platser och målsättningen med matprogrammet är att hjälpa de fattigaste barnen att få mat så de orkar gå i skolan. För tillfället får cirka 180 barn genom programmet. Genom att de får mat har man sett att de fattigaste barnens skolgång dramatiskt förbättrats. De är mindre frånvarande, de får bättre resultat och det blir färre som slutar sin skolgång.
Undervisningen och aktiviteterna vid förskolan i Merida är i full gång och 65 barn har skrivits in i skolan. Förskolan har en del betalande barn från rikare familjer som finansierar en del av verksamheten på förskolan genom skolavgifter. De fattiga barnen som är i majoritet får sin skola finansierad genom sponsorering. Samtidigt möts två samhällsklasser på ett positivt sätt i ett samhälle med annars djupa klyftor mellan rika och fattiga. Föräldrarna till barnen som är sponsorerade får undervisning i hälsovård samt organisk odling och på så sätt vill man nå hela familjerna. Barnen i förskolan med sponsorering är med i matprogrammet och genom att ta med mammorna i matlagningen strävar man till att öka kunskapen om mångsidig kost i familjerna. Efter tyfonen har förskolan också fått en egen skolhälsovårdare som förutom jobbar med barnens hälsa också drar hälsokurser för föräldrar och på samma sätt som farmens föreståndare, också arrangerar kurser i hälsa i byarna.
”När vi är på plats upplever man en vördnad över allt arbete som gjorts under året.” Stefan Sigfrids, Niklas Andersson
För ett år sedan, efter tyfonen, var allt som bortblåst. De otaliga timmar som människorna hade lagt ner för att bygga upp verksamhet hade ryckts upp med rötterna. När farmen besöktes nu, ett år efter katastrofen, har nästan allt uppstått igen. En gris sugga födde 14 kultingar en natt när vi var där, hönsens och getternas antal stiger hela tiden, nya försök med droppbevattning har påbörjats och organisk gödselproduktion på ganska avancerad nivå är redan i full gång som ett samarbetsprojekt med universitetet.