Shija och Josephina är två av de ungdomar som fått konkret hjälp och hopp om en ljusare framtid tack vare projektverksamheten i Tanzania.
Det är augusti och torrtid i Tanzania och vi är här för att med egna ögon få se vad Finlands svenska Pingstmissions (FSPM) projekt Maisha bora åstadkommer i barns och ungdomars liv. På en dammig marknadsplats i Biharamulodistriktet möter vi Shija och hans mamma Mariamu. De bor i avsides i bergsbygden dit det är svårt att ta sig med bil, men de har kommit hit för att dela sin livsberättelse med oss.
Eftertraktad bland trolldoktorer
Shija är drabbad av albinism, vilket innebär att hans hy är mycket ljus och solkänslig. I Tanzania lever albinobarn ständigt under dödshot, eftersom deras kroppsdelar är mycket eftertraktade bland trolldoktorer. Fastän människor med albinism ofta stigmatiseras och blir utfrysta ur samhället, värderas de högt på grund av sina kroppsdelar. Enligt ockult folktro kan kroppsdelarna användas till amuletter och trolldrycker som bringar lycka.
Mariamu berättar att Shija har två äldre syskon, ett tvillingpar. Den ena av dem – en flicka – är även hon drabbad av albinism, medan hennes tvillingbror inte är det. En dag kom barnens far hem och berättade att han hade blivit erbjuden 3,5 miljoner shilling (ca 1 500 euro) för dottern. Mariamu vägrade att avstå från sitt barn, men berättar hur människor kom hem till dem på nätterna för att hjälpa mannen att ta dottern ifrån henne.
– Jag frågade min man vart han tänkte föra mitt barn, men jag släppte henne inte. Jag slogs för henne.
I ett av slagsmålen som uppstod drabbades Mariamu av en ryggskada, eftersom hon blev skuren med en djungelkniv. Vid det tillfället var hon gravid, och pojken hon väntade var Shija.
– Då ropade jag högt tills det kom människor som räddade mig. Min man försvann vid det tillfället, och han har inte synts till sedan dess.
Specialsalva och getter
Skadorna var så svåra att Mariamu var tvungen att vårdas på sjukhus. Så småningom föddes Shija, som även han visade sig vara albino. Fastän pappan var försvunnen, fortsatte Mariamu att få besök av människor som ville ta hennes barn. Hon var igen tvungen att slåss och kämpa för barnen, och släppte dem inte ifrån sig. Efteråt tog hon kontakt med byns ledare, som hjälpte henne och barnen att flytta bort från byn. Därefter upphörde de nattliga besöken.
– Gud hjälpte mig att komma undan förövarna, säger Mariamu.
Dottern har nu fått plats på en specialskola för albinobarn, där man har vakter som skyddar skolområdet från inkräktare. Shija har ännu inte börjat skolan, utan bor fortfarande hemma. Tack vare Maisha bora-projektet får han bland annat tillgång till kostsamma specialsalvor, som han behöver för sin solkänsliga hud. Även Mariamu har man kunnat hjälpa inom projektet – hon har fått en get, som redan har förökat sig och på det sättet gett upphov till inkomster.
Förtjänar egna pengar
Vid ett grönsaksstånd träffar vi också Josephina, som sitter på försäljningsbordet, eftersom hennes ben är amputerade. Då hon var sju år började hennes ben svälla, men hon fick ingen hjälp då och benen gick inte att rädda. Då hon var riktigt liten blev hennes mamma och syskon förgiftade och dog. Pappan och Josephina var inte hemma då det hände, och Josephina säger att hon inte har något minne av sin mor. För ett par år sedan dog även hennes styvmor, så nu bor Josephina ensam med pappan.
Tidigare tog hon sig fram liggande på ryggen, men nu har hon fått en rullstol och kan mycket lättare ta sig till marknadsplatsen. Hon har via projektet fått en liten startpeng till sitt företag, och får nu en liten förtjänst genom sin grönsaksförsäljning.
– Det är skönt att förtjäna sina egna pengar i stället för att vara beroende av andra människor, konstaterar Josephina.
Utvecklingssamarbetsprojekt
Det här är två av alla de gripande livsberättelser som vi fick ta del av i Tanzania, men flera hundra barn och ungdomar är involverade i Maisha bora. Projektets namn är swahiliskt och betyder ungefär ”ett gott liv”. Målsättningen är att utsatta barn och ungdomar genom projektet ska få ett gott liv bland annat genom att erbjudas skolgång, hälsovård och olika typer av hjälpmedel. Ungdomar kan också få hjälp till självhjälp då de grundar små företag som gör att de kan försörja sig. Även informationsarbete är en viktig del av projektet.
Maisha bora är ett utvecklingssamarbetsprojekt som får understöd från Finlands utrikesministerium och som förverkligas i samarbete mellan FSPM och pingstsamfundet Free Pentecostal Church of Tanzania (FPCT). Värdförsamling för projektet är Betesda Church i Raseborg.
Maria Prost
Vill du stöda arbetet bland sårbara barn och ungdomar i Tanzania? Då kan du göra en inbetalning till FSPMs kontonummer FI21 4958 1020 0020 12. Använd något av följande referensnummer:
- 1148 Gatubarn och föräldralösa barn, Dodoma
- 1708 Barn med funktionsnedsättning, Biharamulo
- 1753 Blinda barn, Arusha
- 1944 Allmänt understöd till Maisha bora
- 1708 Barn med funktionsnedsättning, Biharamulo
Tack för din gåva!