Burundi (Wikipedia) on pieni, köyhä ja sodan runtelema Afrikan maa, jossa on 11,5 miljoonaa asukasta josta moni on haavoittuvia ihmisiä. FSPM on ollut pitkään aktiivinen toimija maassa yhdessä helluntailiikkeen CEPBU:n kanssa, mm. auttaen sisällissodan jälkeen maahan palaavia pakolaisia ja ehkäisten huumeiden ja alkoholin väärinkäyttöä. Köyhyys, nälkä ja sairaudet vaikeuttavat elämää tässä pienessä, mutta kauniissa maassa. Siksi haluamme jatkossakin seistä yhdessä Burundin kansan kanssa.
Vuonna 2019 FSPM käynnisti yhdessä CEPBU:n (CEPBU) och Samaria Group Finlandin (Samaria) kanssa projektin FS Globalin (linkki) kautta, jonka tarkoituksena on ehkäistä ihmiskauppaa sekä päihteiden käyttöä. Projektin rahoitus on suurelta osin tullut Suomen ulkoministeriöltä. Tämä projekti sai jatkoa vuosille 2020-2021, jolloin se sai uuden nimen Tubeho neza, mikä tarkoittaa hyvää elämää kirundiksi, joka on ranskan ohella maan virallinen kieli.
Tubeho neza-projektin kautta FSPM otti täyden vastuun työstä Suomen puolella ja Fila Church Helsinki (Fila Helsinki) tuli mukaan tähän tärkeään työhön vastuuseurakuntana Suomesta. Iloitsemme myöskin siitä, että Samaria on edelleen mukana projektissa ja tukee sitä vahvan osaamisensa kautta sekä ihmiskaupan että päihdetyön saralla.
Järjestimme myöskin yhteisen webinaarin 16.4.2021, jossa kaikki yhteistyökumppanit esittäytyivät ja kohtasimme projektityöntekijät Burundissa. Mm. tohtori Cindy Mikeal osallistui Samariasta ja kertoi enemmän tutkimastaan aiheesta eli ihmiskaupasta ja traumaattisia kokemuksia omaavien ihmisten kohtaamisesta. Projektin johtaja Frederic Nkunzimana Burundista kertoi myös kansansa parissa yleisestä ajattelutavasta, jota hän myös nimitti PHD:ksi ilman tohtorintitteliä, englanniksi Poor, Helpless and Dependent. Kun yksilö siis ajattelee olevansa köyhä, avuton ja riippuvainen, siitä tulee itseään toteuttava ajatusmalli, josta tulisi päästää irti.
Tavoitteet ja haavoittuvia ihmisiä
Tubeho neza-projektin tavoitteena on lisätä nuorten kapasiteettia vastustaa päihteiden käyttöä ja ihmiskauppaa Burundissa, lisätä tietämystä päihteiden ja ihmiskaupan ehkäisystä nuorten, vanhempien, rehtoreiden, opettajien ja hallinnollisten johtajien parissa sekä vahvistaa partneriorganisaation (CEPBU) kapasiteettia toimia vahvana tukena yhteiskunnassa.
Burundissa on toimintaa viidellä keskeisellä alueella Makamban, Bujumburan, Rusagaran, Ruyigin ja Cibitoken provinsseissa. Haavoittuvia ihmisiä jotka ovat joutuneet ihmiskaupan uhreiksi ja päihteidenkäyttäjiksi sekä erityisen haavoittuvia nuoria, esim. koulun keskeyttäneitä tai orpoja, on valittu mukaan koulutusohjelmaan, jonka kautta he saavat ammatillista opetusta esim. ompelijaksi tai catering-alalle. Bujumburan alueella ei ole kuntouttavaa koulutusta, niinkuin muissa provinsseissa, mutta myös siellä CEPBU jakaa tietoa ihmiskaupasta ja päihteiden ennaltaehkäisystä.
Nuorten elämät muuttuvat
Vuoden 2021 alussa 120 nuorta on aloittanut kuntouttavan ammattikoulutuksen. Yksi heistä on 28-vuotias Nimpagaritse, joka ketoo, että ammattikoulutus on muuttanut hänen elämänsä merkittävästi: ”Elämäni on muuttunu, kun voin nyt työskennellä ja ansaita rahaa. Aiemmin meille sanottiin, että meidän tulisi matkustaa Omaniin, mutta ymmärsimme, että se voisi olla ansa ja joutuisimme vaikeaan tilanteeseeen siellä. Vaatteiden ompelu antaa meille nyt tuloja.
Voimme suunnitella myös muita toimintoja, niinkuin kotieläinten hankkimista ja pienyrittäjyyttä, joka voi auttaa meitä tulevaisuudessa. Kun saan rahaa työskennellessäni kaupungissa, voin myös lähettää osan vanhemmilleni kylään. Haluan rohkaista muita nuoria tyttöjä ja poikia hankkimaan ammattiopintoja ja panostamaan tulevaisuuteen. On mahdollista saada tarvittavat taidot. Olen nyt kiitollinen CEPBU:lle, että voin antaa jotakin perheelleni, sen sijaan, että eläisin kuin parasiitti. Ennen projektia perheenjäseneni eivät arvostaneet minua.”
Katto lensi tiehensä
Yksi haaste projektissa oli vuoden alussa myrkyssä tuhoutunut koulutuskeskuksen katto Rusagarassa Luoteis-Burundissa. Projektin johtaja Frederic Nkunzimana kertoo rakennuksen nyt olevan käyttökelvoton nuorten kouluttamiseen ja tällä hetkellä käytössä on toinen tila, joka ei sovellu yhtä hyvin opetukseen. Sateiden takia on myös tärkeää saada pian uusi katto rakennukseen. FSPM on lupautunut auttamaan korjauskustannuksissa.
Voit tulla mukaan tukemaan tätä työtä Burundissa kuukausilahjoittajana täyttämällä tietosi nettisivullamme https://www.fspm.fi/bli-manadsgivare/ tai kertalahjoituksella FSPM:lle viitenumerolla: 1821 FSPM:n tilille: FI21 4958 1020 0020 12.
Kiitos sinun avustasi Burundin kansalle missä on monia haavoittuvia ihmisiä, rukouksemme on, että se voisi kantaa hedelmää monen muuttuneen elämän kautta!
Rentouttavaa kesää toivoen!
Tiina Liimatainen
Fila Church Helsinki / FSPM:n hallituksen varapuheenjohtaja