Situationen är hotfull – risken är stor att inbördeskrig blossar upp igen.
Våra samarbetspartners i Burundis huvudstad Bujumbura vädjar om förbön. Situationen är mycket hotfull och samtidigt är det oklart vem som har kontrollen i landet.
Är det militären eller presidenten Pierre Nkurunziza? Situationen utlöstes av den nuvarande presidenten då han meddelade att han mot landets konstitution vill bli omvald en tredje gång.
Våra kontaktpersoner Francois Ntiranyibagira och Oscar Nkunzimana på CEPBU uttrycker i ett e–mail till FSPM på onsdag kväll sin stora oro över situationen och vädjar om förbön.
Man lever i Burundi fortfarande med djupa sår och trauman efter inbördeskrigen på 1970-talet och under perioden 1993-2005. De blodiga stamrelaterade sammandrabbningarna skördade sammanlagt mer än en halv miljon liv i den lilla nationen med ca. 10 miljoner invånare.
Freden är fortfarande skör och just nu växer oron för att oron skall eskalera till fullskaligt inbördekring – igen.
FSPM har varit djupt engagerad i att lindra skadorna efter de tidigare inbördeskringen. Ca 600 000 flyktingar har återvänt från sin landsflykt i grannländerna de senaste åren och FSPM har i samarbete med UNHCR samt CEPBU hjälpt över 600 familjer att få tak över huvudet. Familjerna har även fått starthjälp till att bygga upp sitt liv från grunden i Makamba provins i södra Burundi, samt unga kvinnor har givits yrkesutbildning. FSPM har även varit med om att bygga ut hälsovården som varit rejält underdimensionerad.
I samarbete med Samaria i Finland kommer vi även att jobba med drogförebyggande arbete i Nyanza Lac.
Burundi är ett av världens absolut fattigaste länder och kommer länge ännu att behöva våra hjälpinsatser.
(FSPM/KG)