Genom tiden har människan levt av naturbruk och av de resurser som finns på vår jord. Det gör vi fortfarande, även om vi kanske ibland tappat den direkta kontakten till källan av den mat vi äter, de kläder vi bär eller den mobiltelefon vi köper i butiken. I det högteknologiska, industrialiserade och globaliserade samhälle vi lever i är det skäl att påminna sig om att vi lever i ett globalt ekosystem, där vi inte kan bruka naturresurser på ett ohållbart sätt.
Vintern 2016- 2017 har Habari Maalum Colleges (HMC) ledning tillsammans med Yrkeshögskolan Novias gröna campus i Raseborg planerat ett gemensamt projekt för utbildning i naturresursförvaltning på HMC i Arusha, Tanzania. Målet är att sprida kunskap i form av nya experter som kan se på hållbarhetsfrågor i samhällsplanering och offentlig och privat förvaltning.
Samarbete inleds för att utveckla läroplanen
Yrkeshögskolan Novia och HMC har inlett ett samarbete för att skapa en utbildning för hållbar naturresursförvaltning i Arusha, Tanzania, stationerad på HMC. Under två år ska skolorna tillsammans utveckla en läroplan som är anpassad till lokala behov i Tanzania och närregionerna. HMC och Novia har lämnat in en gemensam ansökan om ett läroplansutvecklingsprojekt för åren 2018 – 2021 via Finlands svenska Pingstmission (FSPM). För FSPM är samarbetet ett nytt sätt att jobba tillsammans med en tredje part från Finland. Projektet skulle finansieras via statsstöd för utvecklingssamarbete från Utrikesministeriet. En del av projektet skulle finansieras via stiftelsemedel ur Novias egna internationaliseringsprojekt.
Stort behov av kunskap om hållbarhet
Redan i Arusha ser man med blotta ögat behovet av kunskap om hållbar naturresursförvaltning. Under en vecka i januari sammanträdde representanter för Novia och HMC i Arusha för att planera det gemensamma projektet. Under samma tid pågick en torrperiod som hade förödande konsekvenser för jordbruket och matförsörjningen för människorna i regionen.
I jordbruket är landerosionen och markförstörelse ett stort problem. Skogen krymper kontinuerligt och har under flera hundra år fått ge vika för ett moderniserat, mekaniserat jordbruk. Detta leder till att mikroklimatet förändras. Där det inte finns skog binds inte marken och fukten i den, och marken blir utsatt för vind och regn. Torkan blir svårare, ytjordlagren blåser bort i vinden och när regnet väl kommer, plöjer det upp djupa dalar i marken, vilket gör stora områden obrukbara. Problemen förvärras av ett alltför hårt bete. Människorna låter sina getter och kor beta ner den allra sista vegetationen på marken då även betesmarken är en begränsad tillgång.
I ett socialt perspektiv leder detta till förlorad inkomst, hunger, fattigdom och konfliktsituationer.
Genom att sprida kunskap om hållbar naturresursförvaltning kan man förbättra läget, och det är här Novia/HMC-samarbetet kommer in i bilden. Tillsammans vill man utveckla en utbildning, som kan utbilda experter för regionen.
I ett första skede kommer Novias personal att stöda HMC i planeringen av en naturresursförvaltningsutbildning. Utvecklingen av läroplanen utmynnar i en utbildningsplan som ska godkännas av den lokala undervisningsmyndigheten i Tanzania. Målet är att de första studerandena kan inleda sina studier på HMC på hösten 2019. Novia kommer att bistå med kompetens i utformandet, personalutbildning, coachning och utvärdering under uppstartningsfasen. I ett senare skede hoppas man på kurs- och studerandeutbyte mellan skolorna.
Niklas Andersson