Bästa fadder, tack för ditt/ert underbara stöd till skolprojektet för att hjälpa fattiga barn i Indien som förmedlas genom Finlands Svenska Pingstmission r.f. (FSPM). Nu skickar jag äntligen några rapporter från Indien till er. Vi har haft samtal mellan Emmanuel Winston (administrativ ledare för vår samarbetsorganisation UCCI/Cesda (Link till UCCI-CESDA på Facebook), Maria Prost (FSPM:s verksamhetsledare), Gabriel Grönroos (pastor i Sibbo Betania (Link till Betania) och undertecknad om situationen i våra samarbetsskolor i Indien.
Covid stängde skolorna i Indien
År 2020 var exceptionellt i hela världen och Covid-19 pandemin drabbade Indien svårt. Vår skola, Bethania Residential School, som ligger i Kodad, var i full gång i början av 2020, men i mitten av mars stängdes alla skolor i hela Indien, vilket sedan fortsatte över sommaren. Gradvis kunde man öppna undervisningen på distans under hösten 2020 – men endast för dem som har haft tillgång till behövlig teknik. Ca 40% av eleverna har kunnat delta i distansundervisning på något sätt medan majoriteten, oftast barn från små byar, har blivit utanför all undervisning. Oavsett stängda skolor har en del av skolans personal fått lön under hela tiden, medan en del blev permitterad.
Delvis öppet
I februari 2021, kunde skolan i Kodad, Telangana, öppna för årskurs 9 och någon vecka senare även för årskurserna 6–8. Skolan var tvungen att minska på undervisningen till 70% från det vanliga, vilket betydde att man kunde ge den mest nödvändiga undervisningen som skulle möjliggöra att eleverna kan flyttas framåt på årskurserna. Men den 23 mars var man på nytt tvungen att stänga skolan pga att smittspridningen igen ökade.
Förändringar
Det gångna året har också medfört en del förändringar gällande barn som har slutat skolan. Emmanuel har lovat redogöra för vilka alla barn och ungdomar som fortfarande går i skolan. Vissa förändringar sker också av helt naturliga skäl. Det betyder att nya barn kommer att tas med i fadderprogrammet framöver och vi kan tillsammans hjälpa fattiga barn. De här förändringarna betyder, att vi kommer att skicka ut mer specifik information om fadderbarnen då du/ni kommer att erbjudas ett nytt fadderbarn ifall ditt/ert nuvarande fadderbarn inte längre kommer att gå på skolan. Allt det här betyder att Bethania School fortfarande är starkt verksam och att barnen fortfarande behöver stödet från faddrarna. Jag hoppas att du/ni fortfarande vill vara med!
Hälsningar från en av eleverna på Betania-skolan:
Jag heter Lakshmi, och jag studerar på 10:e klassen i Betania-skolan i Kodad. Jag kommer från en plats som kallas Mungala, som ligger ca 7 km från skolan. Under den plötsliga nedstängningen av skolan avbröts de slutprov som jag och mina vänner hade i ämnena Telugu och Hindi (språkprov). Vi kunde därför inte slutföra proven. Vi blev väldigt oroliga över avbrottet i studierna, även om vi fortsatt att läsa hemma. Myndigheterna i delstaten Telangana beslöt sedan att ge slutbetyg till eleverna på grundval av betygen i skolan och lämnade bort kravet på att genomföra slutproven.
Min pappa arbetar med att köra rickshaw (lokal taxi) och min mamma arbetar som daglönare. Min syster går i 6e klass i Betania-skolan. Vår familj består alltså av fyra personer. Under den första tiden under nedstängningen klarade vi oss ganska bra för vi hade lite besparingar. Men när tiden gick och mamma och pappa inte hade jobb (inga inkomster) blev det svårt. Även om myndig-heterna hjälpte oss med lite ris och grönsaker så var det svårt att klara försörjningen. Även om min pappa kunde börja arbeta så småningom igen då myndigheterna lättade på restriktionerna, var det svårt att förtjäna pengar då många pga rädsla för smitta undvek att använda bussar, tåg och rickshaw.
Vi vet inte när dessa svåra dagar ska ta slut, men vi ber att viruset ska dö ut snart!
Hälsningar från Emmanuel, ansvarig ledare för skolarbetet:
Indien har kämpat med en andra våg av Corona-viruset. Många människor har dött och allmänt sett är det en katastrofal situation för hela Indien. Just nu är i stort sett alla skolor nedstängda sedan mars månad och många lärare kämpar med stora problem då de inte får någon lön. Våra lärare har det bättre då de delvis får lön även nu.
Indiska myndigheter är nu oroliga över en tredje våg av smittfall och har börjat med åtgärder för att minska risken för nya smittfall. Under den andra vågen såg vi många familjer förlora familje-medlemmar, och vi har bevittnat förtvivlade situationer i många familjer. Just nu lever vi med restriktioner som t.ex. betyder att butikerna är öppna endast mellan kl. 6 på morgonen och kl., 14. Myndigheterna planerar att lätta på restriktionerna gradvis beroende på smittsituationen som analyseras varje dag.
Verksamheten fortsätter alltså även under nedstängningarna genom att vi erbjuder distansundervisning över telefon. Det här når bara visserligen bara ca 40% av eleverna men är ändå viktigt och innebär också att en del av lärarna är engagerade under den tiden.
I maj och första halvan av juni var eleverna på ”sommarlov”, men fr.o.m. 16 juni har vi påbörjat online-klasserna igen.
Arbetet fortsätter trots nedstängningar och hela tiden förändrade förutsättningar
Som du förstår är situationen i Betania-skolan, liksom i Indien för övrigt, mycket svår pga Corona-pandemins verkningar. Betania-skolans ledare har ändå försökt hitta nya lösningar för att kunna ge eleverna undervisning och en väg framåt mot betyg och fortsatta studier. Man har utvecklat distansundervisning som pga fattiga familjer och tekniska utmaningar inte inkluderar alla elever, men ändå nästan hälften. Läget förändras, precis som i Finland, hela tiden och myndigheternas instruktioner styr hur skolan kan verka. Man hoppas naturligtvis att man ska kunna återgå till normal undervisning men just nu är det någonstans i framtiden.
Det här betyder ändå att vårt stöd är livsviktigt för eleverna, lärarna och skolan som institution. De inkomster som skolan fått från betalande elever utöver fadderbarnen har minskat drastiskt och skolan är nu mer beroende av fadderstödet än tidigare.
Därför vill vi i Betaniaförsamlingen i Sibbo (som arbetat med att stöda skolan i Indien sedan år 2004) fortsätta ge vårt stöd och uppmuntra faddrar att fortsätta och också inbjuda fler att delta i fadderstödet. Jag hoppas att du som hittills varit med i stödringen inte tröttnar och ger upp precis nu då behovet av stöd är som störst!
Vi får stå ut med att situationen är aningen kaotisk eftersom pandemin har den effekten på människor och samhällen. Så jag ber om tålamod med t.ex. att informationen om de enskilda eleverna dröjer och att det kanske blir en del byten av fadderbarn framöver. Låt oss stå tillsammans med Nalini och Emmanuel Winston och alla de andra som målmedvetet arbetar för att barnen ska få fortsätta studera och gå i skola trots alla svårigheter som pandemin för med sig. Vi planerar ge en uppdatering på läget i höst då vi vet mer.
Med varma sommarhälsningar, Gabriel Grönroos, pastor och föreståndare i Betaniaförsamlingen i Sibbo
Vill du bli fadder för att hjälpa fattiga barn?
En del faddrar verkar ha fallit bort under corona-året. Fadderskap är naturligtvis frivilligt och det är gott att kunna ge med ett glatt hjärta för att hjälpa fattiga barn (2. Kor 9: 7). Jag vill därför uppmuntra alla att fortsätta vara med och dela med sig av det goda som vi har fått! Men ifall du bestämmer dig för att avsluta ditt fadderstöd så ber jag dig att meddela mig om det – så fort som möjligt. Skicka då ett SMS- eller epostmeddelande till mig om sakenl Stort tack för hjälpen!
Här kan du läsa me om skolhemmet i Kodad (Länk till skolhemmet)
”Den som tar sig an de fattiga lånar åt Herren och skall få sin lön av honom.” (Ordspråksboken 19: 17)
Med varma hälsningar,
Nora Sjöholm
fadderkoordinator FSPM/ Sibbo Betania
nora.sjoholm@gmail.com
+358 45 6519778
—————————
Som fadder till ett barn i Indien ger du 28 €/månad för att hjälpa fattiga barn. Du kan även välja att betala in hela årets stöd på en gång eller på något annat sätt som passar dig. Kontaktförsamling är Betaniaförsamlingen i Sibbo. Du kan kontakta fadderkoordinator Nora Sjöholm nora.sjoholm@gmail.com – för mer information. Alternativt fyll i kontaktformuläret (Link till kontaktformulär)