Maria Holmberg har i flera år jobbat med miljöfrågor i Tanzania. Fokus har legat på trädplantering och att ta hand om naturskogarna. Här berättar hon om årets aktiviteter och hur de planerar att utveckla arbetet.
I början av februari åkte jag och min medarbetare Obadia Mofath till Nyakahura, 60 km från Nyamahanga, för att undersöka möjligheter att få stopp på skogsskövlingen som orsakas av kolbränning i trakten. Jätteområden har huggits ner på ett par år, en del har blivit odlingar, men stora delar är bara stubbar som sticker upp ur gräset. Det märks redan att regnen har minskat.
Besök till bykontoret
Vi besökte bykontoret i samhället och när de fick höra vårt ärende sa de ”varför har ni inte kommit hit när ni har funnits i samma distrikt så länge?” Det hade jag inget bra svar på, men nu har vi kommit. De ansåg att alla sju byar i området behöver undervisning, så inom en snar framtid, när det passar byledarna, ska vi träffa dem och ge dem en enkel lektion i miljövård så att de vet vad vi har att ge byborna.
Program för att få tillbaka naturskogen
Planen är att vi tillsammans med byborna ska få igång ett program där de som vill investera för framtiden genom att plantera träd ska få plantor mot att de ser till att naturskogen kommer tillbaka. Stubbar av unga träd som har huggits ner skjuter skott och det kommer att gro nya träd där som stora träd har huggits ner. Sköter de om ett tunnland naturskog så får de plantor att plantera på ett tunnland av sina marker. Samtidigt som det är bra för miljön så blir trädplanteringen också en investering för byborna eftersom de i framtiden när träden vuxit till sig kan sälja virke från skogen. Pastor Chananja, föreståndare för FPCT-församlingen* i Masumbwe, drygt 200 km från Nyakahura, har köpt ett stort, skövlat område där och planterat 5400 träd den här säsongen. Han ska plantera mera nästa regntid. Han är ett bra exempel som vi ska visa andra.
Ekologisk metod ska ge mer majs och bevara skogen
Obadia ska lära ut en effektiv, ekologisk odlingsmetod där man får fyra gånger mera majs än med odling på traditionellt vis där man hugger ner skogen, bränner av den och planterar utan kompost. Får man stor skörd på ett litet område och slipper flytta efter två säsonger för att jorden är utarmad, så kan man plantera träd på resten av områdena och man behöver inte hugga ner den värdefulla naturskogen för att få odlingsmark.
Maria Holmberg
*FPCT står för Free Pentecostal Church of Tanzania som är FSPMs samarbetspartner i Tanzania. FPCT ansvarar för och genomför alla de biståndsprojekt som FSPM understöder i landet.