Jag träffade hela teamet på Kibreli-centret i Arusha, Tanzania, idag. Plus två deltagare i seminarier som man hållit tidigare. Fick höra berörande berättelser om hur människor som förtvivlat och önskat sig döden pga sin blindhet, genom seminariet och gemenskapen med Kibreli-nätverket fått nytt hopp för livet. De berättade om hur seminariet gett dem inspiration och konkreta planer för att bygga hus, skaffa sig en mjölkko och för övrigt finna lösningar på alla utmaningar de mötte som synskadade.
Speciellt berörande var berättelsen om skolflickan som blev blind på sjunde klass och tappade hela livslusten. Hon såg ingen framtid, ville ta sitt liv, men fick höra om seminariet som skulle hållas på orten. Hon deltog och fick tag i hoppet igen. Hon fick också hjälp att fortsätta i gymnasiet där hon nu är bäst i klassen som består av både seende och synskadade.
Kibreli-teamet skulle ha kunnat berätta många fler berättelser om de 1817 synskadade som genom åren deltagit i KECB:s veckolånga seminarier som gett en koncentrerad dos av entreprenörskap, hälsokunskap och braille-kompetens (Förmåga att läsa och skriva blindskrift). I och med att projektet, som fått stöd av utrikesministeriet, avslutades början av 2019 kan KECB inte just nu planera för fler seminarier. Man måste först säkra sin grundverksamhet med korrespondenskurser och kontakter till nätverket i landet. Men man har beredskap att arrangera seminarier om bara finansieringen kan ordnas.
KECB (Kibreli Education Center for the Blind) har upprättat kontaktgrupper i 18 av Tanzanias 26 regioner. Massor av arbete kvarstår – Tanzania beräknas ha ca 850 000 synskadade. Nu när kan man inte räkna med stöd från finska staten längre utan behöver hjälp av andra sponsorer så blir stödet från Kibrelis vänner i Finland och Norden ännu viktigare än förut.
Gabriel Grönroos