I oktober 2015 samlades sjukskötare från den burundiska pingstkyrkans 28 hälsostationer till en intressant kurs i mödra-och förlossningsvård i Bujumbura. Kerstin Sivonen och Pirjo Väyrynen var där för att stöda det professionella kunnandet i primitiva förhållanden där elektricitet och modern teknik saknas. Kursen gav en gedigen grund för varför, hur och var man hjälper ut barnet i olika problemsituationer. Målet är att sänka mödra- och barndödligheten. Deltagarna fick teoretisk och praktisk kunskap av barnmorskeläraren Pirjo Väyrynen, med övningar i mindre grupper. Instrument och tillbehör överlämnades som en gåva från Barnmorskeinstitutet i Helsingfors. Mödradödligheten söder om Sahara är störst i Burundi: 740/100 000 registrerade förlossningar. Motsvarande tal för Finland är 4 (WHO 2013).
[message_box title=”Om Burundi” color=”red”]Burundi är ett litet kustlöst land med en total yta på 27,830 kvadratkilometer. Det tätbefolkade landet har en befolkning på cirka 10,6 miljoner invånare. Ekonomin domineras av jordbruket, som sysselsätter 90% av befolkningen, men det är extremt knappt om odlingsbar mark. Mer än ett decennium av konflikt har ödelagt stora delar av landets fysiska, sociala och humana kapital. Dock har betydande förbättringar skett under det senaste decenniet, tack vare ett relativt väl fungerande demobiliseringsprogram. Källa: worldbank.org
Tyvärr har den goda utvecklingen nu riskerats av den sittande presidentens maktsträvanden. Efter det oroliga valet i juni med stora protester och kuppförsök har våldet ökat, närmast i form av återkommande utrensning av politiska motståndare. Man talar nu om risken för liknade etniska motsättningar som ledde till inbördeskriget på 90-talet.
Pingstkyrkan ber oss om mycket förbön för situationen, för att våldet inte ska tillta och för att arbetet för folkets och landets utveckling inte ska hindras.
[/message_box]