Volontärverksamheten är ett av Finlands svenska Pingstmissions (FSPM) fokusområden under år 2020. Den här verksamheten begränsas nu på grund av coronaepidemin, men möjligheten att åka ut som volontär kvarstår då det igen blir möjligt att resa. Axel Nordman tog steget ut på missionsfältet i början av året och hann återvända till Finland precis innan gränserna stängdes.
Axel Nordman är 29 år och bor i Helsingfors. Redan som tolvåring började han göra egna filmer och under årens lopp har hobbyn utvecklats till ett yrke. Han har studerat inom området och är nu egenföretagare. Han producerar bland annat marknadsföringsfilmer för företag, men har också fungerat som kameraman bland annat i YLE:s produktion Egenland.
För två år sedan fick Axels liv en ny inriktning. Han fick då ta emot Jesus som sin frälsare och hans depression och sociala ångest byttes ut mot inre frid och glädje. Sedan blev han döpt i både vatten och helig Ande och snart därefter träffade han för första gången missionärerna Hanna och Jan-Erik Nyman i sin hemförsamling Fila i Helsingfors (link till Fila). Han kände genast en stark samhörighet med dem, och konstaterar att särskilt Hannas personlighet och utstrålning har gjort stort intryck på honom:
Det bara skiner Jesus om henne, säger Axel med ett stort leende.
Missionärskall och volontär
Redan tidigt efter att han kommit till tro upplevde Axel en kallelse att åka ut på missionsuppdrag, även om han då inte visste vilket land han skulle åka till. För ett drygt år sedan föddes en konkret tanke om att åka till Tanzania som volontär för att hjälpa till med medieutbildningen vid Habari Maalum College (HMC) i Arusha, något som verkade passa Axel med tanke på hans bakgrund inom filmbranschen (link till HMC). Den första ingivelsen följdes av några ingående diskussioner med Hanna och Janne kring möjligheterna att förverkliga idén. I höstas hade planerna blivit konkreta och Axel bokade sina biljetter till ett månadslångt äventyr som volontär i Tanzania i februari och mars i år.
Till Axels uppgifter som volontär i Arusha hörde att hålla en kurs för mediestudenterna vid HMC samt att delta i utvecklingsarbetet vid mediestationen. Han fungerade också som mentor vid produktionen av en kortfilm. Utöver arbetet på HMC besökte han också bland annat en massajboplats tillsammans med Jannes och Hannas granne och missionärskollega Micael Ryefalk, men mest uppehöll han sig på collegeområdet. Han bodde även på området under den största delen av tiden. Den första veckan bodde han hos Janne och Hanna, men under resten av vistelsen hade han tillgång till i en gästbostad på collegets internat.
Upptäcker Bibeln i grupp
Axels arbetsinsats på HMC var så uppskattad att han redan på plats där fick erbjudande om att komma tillbaka. Det finns en stor efterfrågan på hans kunskap i Tanzania, och man har diskuterat olika idéer om hur han i fortsättningen skulle kunna bidra med sin insats. En kurs i dokumentärfilmning blev preliminärt inplanerad redan till hösten, men nu avvaktar man och ser hur läget utvecklas. För tillfället är alla skolor och högskolor i Tanzania stängda för att förhindra spridning av coronaviruset och det är ännu osäkert när de öppnar igen. Axel är dock inte oroad.
Kursen blir kanske av senare än det var tänkt, men under tiden koncentrerar jag mig på hur jag kan stöda andra.
Efter att Axel kom hem från Tanzania har han nämligen startat en egen DBS-grupp, som hittills haft tre virtuella träffar via Skype. DBS står för Discovery Bible Study (upptäckande bibelläsning) och är en bibelstudiemetod som används inom bland annat IBRA:s arbete i Afrika, men som lika gärna kan tillämpas här hemma. Axel bekantade sig med metoden under sin tid i Tanzania, då han två gånger per vecka deltog i bibelupptäckargrupper.
I de grupperna fick jag se kraften i att tillsammans upptäcka Guds ord och jag fick uppleva Ordets förvandlande kraft på ett nytt sätt.
Tiden i Tanzania och den nyfunna glöden då det gäller att upptäcka Bibeln och sprida budskapet vidare har också lett till att Axel påbörjat en kurs som ordnas av Lifeway Mission International i Kenya. Under kursens gång går man igenom grundprinciperna för lärjungaträning enligt metoden Disciple Making Movement (DMM). Bibelupptäckargrupperna är en av dessa principer. Utbildningen är nätbaserad och deltagarna träffas tio gånger via videomöten på Zoom. Som kuriositet kan nämnas att kursdeltagarna troligen kommer att ta del av en film som Axel arbetade med att producera vid mediestationen i Arusha och som han klippt efter att han kom hem.
Herren förser
För en volontärsinsats på missionsfältet betalas ingen lön. Axel säger att han litade på att Gud skulle förse honom med det han behövde inför resan.
Jag märkte hur Gud förberedde resan även ekonomiskt, säger Axel. Jag fick filmproduktioner som gjorde att jag kunde spara pengar. Dessutom fick jag ett volontärbidrag av FSPM, och även enskilda församlingsmedlemmar gav mig bidrag till resan. Totalt sett gick det dessutom åt mindre pengar under resan än vad jag hade räknat med.
Han medger att det kändes lite chockartat att komma hem till den rådande sociala distanseringen efter att ha tillbringat flera veckor i ett ”översocialt” samhälle. En kort period kände han sig faktiskt lite nere, eftersom han inte kunnat umgås som vanligt med sina vänner sedan han kom hem från Afrika. Coronakrisen har också medfört att en del tidigare inplanerade jobb försvunnit. Men då jag nu frågar honom hur han ser på framtiden är han tillfreds:
Det ser bra ut. Herren har än en gång visat att han förser mig med det jag behöver, både andligt och ekonomiskt.
Maria Prost
Vill du bli volontär eller stöda deom som har ett kall?
Vill du engagera dig som volontär eller stöda volontärinsatser hittar du mera information på vår volontärsida (Link till volontärsida)